wrapper

Всегда полезны!

В Андорру ми попали пакетним туром від одного із операторів (аби не рекламувати даремно. Як і будь-який пакетний тур, зі своїми плюсами та мінусами, але ми були позбавлені страждань вибору готелю, трансферу, підбору перельоту і мали оплачені сніданки та вечері.

Але бонусом отримали трансферного гіда Наталю, яка весь шлях з Барселони до Андорри намагалась не надати поради, а «втюхати» скіпаси, екскурсії та іншу маячню за високою ціною. І тут одразу порада – не слухати, не купувати і пропускати повз вуха все, окрім інформації про заселення/виселення з готелю. Хоча вона і назвалась готельним гідом, але ми її не бачили і не чули аж до виселення.  Але то таке – майже всі готельні та трансферні гіди грішать подібним – хай це залишиться на їх совісті та іміджі.

Отже, Андорра і головне – лижі.

Де зупинитись в Андорі

Ми мешкали в Ла Массані (La Massana), де знаходиться одна з зон катання. Одразу враховуйте при виборі готелю – ніяких Ski Bus тут немає. Тільки ніжками. Тому, якщо ви оселилась не поруч з підйомником, будете змушені або користуватись щодня громадським транспортом аби дістатись до підйомника, або орендувати камеру схову прямо в офісі підйомника (що вдвічі неприємно, бо в готелях це надають вам безкоштовно). Обидва варіанти явно не гарні, бо стрибати в лижному взутті з лижами на плечі вулицями ще та розвага.

Ціни на скі паси і оренду обладнання

Скіпас коштує на один день 41 евро. Але якщо його придбати онлайн, то ви отримуєте знижку 10 відсотків в разі купівлі за 24 години та 15 відсотків – за 48 годин. В разі придбання на декілька днів онлайн – ціна суттєво знижується до 33 евро за день. Для купівлі онлайн треба звернутись в касу на підйомнику і вам дадуть пластікову картку, яка власне і є скіпасом. Просто при купівлі треба ввести номер цієї картки і готово. Процедура купівлі нескладна, скануючи QR-код з картки вас одразу спрямовує на сайт купівлі скіпасів.

Місць оренди обладнання для катання – безліч. Ціни та якість в середньому однакові, тому обирайте найбільш зручний для вас. Андорра

Зони катання в Андорі

Сама зона катання в Ла Массані Pal Arinsal достатня. Багато спусків, дуже широкі та комфортні. З мінусів - там де мало сонця вдень багато льоду. Що є неприємним сюрпризом, особливо в перші дні. По складності – вона скоріш для початківців, сімей з дітьми та тих, кому не треба зайвого екстриму. Підйомники (як в принципі і в іншої зоні Грандваліра) м’яко кажучи – «втомлені», а персонал трохи ледащій. Тому ти швидко вчишся майстерно заскакувати на нього в процесі дріфтування лижами льодом і хвилин 10-20 трохи підмерзати дупою. Для розуміння, якість підйомників в Буковелі (не кажучи про інші цивілізовані курорти) на порядок краще.

Друга зона катання – Грандваліра (Grandvalira). Із Ла Массани зручніше та швидше дістатись на таксі, тому що на 4-х це в однакову ціну з автобусом. Якщо їхати автобусом із Ла Массани – то це обов’язково з пересадкою з маршрутів L5/ L6 на маршрут L2 / L4І. А це й час (біля години в дорозі), і зручність (скакати в лижах з автобусу в автобус) і ціна (два квітки).

Грандваліра – це геть інші враження. Велика, безмежно красива долина з безліччю широченних довгих трас в оточені гірських хребтів. Аж дух захватує від такої краси. Тут скіпаси трохи дорожчі – 51 евро день, але воно того варто. Однак, слід врахувати, що самі траси здебільше значно складніші за траси Ла Массани, а вихід треба починати не менш, аніж за годину до закінчення роботи фунікулеру. З приємних бонусів у Грандвалірі – сніговий парк для дітей. Місце, де дійсно можна просто веселитись разом без огляду на рівень катання. В кого малі діти – раджу.

З великих мінусів самих зон катання – повна незрозумілість в позначені трас. Мабуть, це вперше таке, що карта трас – геть непотрібний аксесуар. За тиждень ми так і не зрозуміли, як ти опиняєшся з синьої траси на чорній та навпаки.

Час роботи підйомників – з 9.00 до 17.00, і в такий великій долині, як Гранваліра це означає, що подбати про спуск треба на пізніш як за годину. Андорра

Погода в Андоррі

Погода. Ну тут все просто чудово. В горах сніг і тепло, внизу – просто тепло. Дуже комфортне катання в сонячні дні. І це – січень.

Андорра - відгук

Ну й пару слів про саму Андорру, столицю та шопінг. Одразу – так. Достатньо дешево у порівнянні з іншими європейськими країнами. Ціна за обід – 12-14 евро з людини. Причому, тут розповсюджені буфети з все включено на цю суму. Дивно, але ціни в кафе на горі не вищі за міські. Столиця Андорри та головна мекка для шопінгу – Андорра-Ла-Велья (Andorra la Vella) та її головна туристична вулиця - Проспект Мерічель. Дістатись з Ла Массани дуже легко – автобусом маршруту L5 або L6. Коштує проїзд 1,8 евро, автобуси їздять кожні 15-20 хвилин, в дорозі до 20 хвилин максимум. Доїхали – і бігом по магазинах. Бо в принципі більш тут нема що робити. Окрім подивитись на скульптуру Сальвадора Далі в центрі торгового проспекту і – гойда за покупками :) В реальності можна придбати все на будь який гаманець та смак. Дійсно – дешево. Дійсно – непоганий вибір. Андорра

Як поїхати в Андорру самостійно

У підсумку, Андорра цілком непоганий вибір для зимового лижного катання. Але я раджу не брати пакетні тури, а самостійно шукати житло.

Власного аеропорту в цієї країни немає. Найпростіший спосіб – летіти до Барселони з Києва лоукостером Ryanair.

В Барселоні брати авто в оренду та обирати Грандваліру, як основну зону катання. Це й свобода, і зручність і зниження ціни. Тому що в підсумку, загальна ціна Андорри наближається до ціни курортів в Австрії та Італії. А там точно комфортніший сервіс та логістика.

Петро Андрющенко

Де купити лижний тур он-лайн

Тур в Андорру вже можна купити он-лайн в туроператора Фарватер не виходячи з дому.

Так само можна придбати туристичну страховку – на сайті Hotline Finance

Де бронювати готелі

Якщо займатися організацією відпочинку самостійно, то бронювати готелі або апартаменти можна на зручному сайті Booking.com – Andorra

Читайте також:

Горнолыжная Турция самостоятельно, курорт Эрджиес

Как организовать разумный бюджетный горнолыжный отдых в Альпах 

Горнолыжный Ишгль - альпийская столица развлечений

Последнее изменение Воскресенье, 19 Январь 2020

Добавить комментарий

Для того, чтобы оставлять комментарии, авторизируйтесь на сайте:
   

Защитный код
Обновить

О нас

Больше всего на свете мы любим путешествовать и готовиться к новым поездкам. Мы тратим на это практически все наше свободное время и средства. Мы настоящие маньяки странствий и охотно делимся не только практическими знаниями, но и эмоциями. Только о путешествиях и обо всем, что с ними связано. Только о том, что мы умеем и в чем разбираемся.

Рекомендуем

room-expert.com

visahome.info - Все о визе в США. Помощь в получении и практическая информация

Контакты

Я всегда готов к сотрудничеству и участию в совместных проектах со спонсорами и туристическими фирмами.
Мои контакты: Алексей (AlexUA) Гаврилюк
mail: Этот адрес электронной почты защищен от спам-ботов. У вас должен быть включен JavaScript для просмотра.